Welke laadkabel heb ik nodig voor mijn elektrische auto?

Welke laadkabel heb ik nodig voor mijn elektrische auto?

Vraag je je af welke laadkabel je nodig hebt voor jouw elektrische auto? In dit artikel gaan we in op de verschillende soorten laadkabels die er zijn. Daarnaast gaan we in op andere factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de lengte van de laadkabel en de laadcapaciteit van je auto.

Hoe werkt een laadkabel?

Zoals de naam al doet vermoeden, laad je met een laadkabel je elektrische auto op. Via de laadkabel loopt de stroom van het laadstation of de laadpaal naar je auto. Als je auto volledig is opgeladen, geeft de laadkabel een seintje aan het laadstation en stopt de stroomtoevoer.

De laadcapaciteit van je auto

Het is belangrijk om rekening te houden met de laadcapaciteit van je auto. Die bepaalt namelijk mede of je een type 1 of type 2 laadkabel nodig hebt. We raden je aan om een laadkabel te kopen die het maximale laadvermogen van de auto aankan.

  • Type 1 laadkabel
    Dit type laadkabel komt vooral voor bij auto’s uit landen waar 1-fase aansluitingen (16 of 32 Ampère) gangbaar zijn, zoals Amerika, China en Japan.
  • Type 2 laadkabel
    Een type 2 laadkabel is geschikt voor zowel 1-fase als 3-fase opladen. Je kunt er zowel een hybride als volledig elektrische auto mee opladen. Dit is het meest gangbare laadkabel in Europa, dus de kans is groot dat jouw auto dit type gebruikt.

 

Lees meer over de verschillen tussen een type 1 laadkabel en een type 2 laadkabel.

Welk type laadkabel heeft jouw auto nodig?

Er zijn geen universele laadkabels op de markt, dus check voordat je er een aanschaft welk type laadkabel jouw auto nodig heeft. Dit hangt af van het merk en type van jouw elektrische auto. Hoe je erachter komt welk type laadkabel je nodig hebt? Bekijk de aansluiting op je elektrische auto. Zie je een ronde aansluiting met 5 pinnen? Dan heb je een type 1 laadkabel nodig. Bij een aansluiting met 7 pinnen heb je een laadkabel type 2 nodig. Je kunt natuurlijk ook even in de handleiding van je elektrische auto kijken.

De lengte van de laadkabel


Je kunt laadkabels van 4, 5, 6 of 8 meter lang kopen. Sta je altijd op dezelfde plek geparkeerd, of nooit ver van de laadpaal vandaan? Dan is een kabel van 4 meter meer dan voldoende. Als je vaak verschillende laadpunten gebruikt, kun je beter een wat langere laadkabel kiezen, zodat je flexibeler bent.

Rechte laadkabel of spiraalkabel


Je hebt laadkabels met een rechte kabel en spiraalkabels. Als je de laadkabel vaak mee wilt nemen is een spiraalkabel een goede optie: ze zijn makkelijker te vervoeren en hangen niet over de grond omdat ze rekbaar zijn. Ze zijn wel iets prijziger dan de standaard rechte laadkabels.