Laadkabel over de stoep

Laadkabel over de stoep? Hoe zit dat precies?

Ben je een trotse eigenaar van een elektrische auto en vraag je je wel eens af: "Mag een laadkabel over de stoep?" Deze vraag komt vaker voor dan je denkt. In dit artikel gaan we dieper in op de regelgeving en alternatieven voor het opladen van je elektrische auto.

Laadkabel over de stoep: mag dat?

Als je je afvraagt "Mag een laadkabel over de stoep?", dan is het antwoord meestal nee. In Nederland is het vaak verboden om je laadkabel over de stoep te laten lopen. Waarom? Omdat het een risico vormt voor voetgangers, vooral voor mensen die gebruik maken van rolstoelen of looprekken. En let op: het kan je zelfs een boete opleveren, zoals een automobilist in Almere ontdekte toen hij 259 euro moest betalen voor het laten liggen van zijn laadkabel op de stoep.

Alternatieven om je elektrische auto op te laden

Het is niet altijd gemakkelijk om een geschikte plek te vinden om je elektrische auto op te laden. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar die niet vereisen dat je een laadkabel over de stoep legt.

Openbare laadpalen

Met de groei van elektrische voertuigen is het aantal openbare laadpalen in Nederland flink toegenomen. Met een laadpas kun je bij de meeste van deze laadpalen terecht. Zo omzeil je de regelgeving omtrent laadkabels op de stoep uiteraard.

laadkabel over de stoep bij openbare laadpaal

Opladen op het werk of bij vrienden

Een andere handige oplossing is om je auto op te laden op je werk of bij een vriend die een laadpaal heeft. Deze laadstations zijn vaak geplaatst op particulier terrein zoals een oprit. Verreken in dat geval natuurlijk wel de kosten met je vriend. In het van opladen op je werk loop je ook niet tegen de regels over laadkabels op de stoep aan.

Openbare laadpaal voor je deur

Heb je er ooit aan gedacht om een openbare laadpaal aan te vragen bij je gemeente? Dit kan een ideale oplossing zijn, aangezien de laadpaal dan precies voor jouw deur wordt geplaatst. Lees hier meer over het aanvragen van een openbare laadpaal voor je deur

Wanneer mag je een laadkabel over de stoep leggen?

Hoewel de regels strikt zijn, zijn er enkele uitzonderingen die je mogelijk in staat stellen om toch een laadkabel over de stoep te leggen.

Vrijstelling en kabelmatten

In sommige gevallen kun je van de gemeente een vrijstelling krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Hierbij is het wel belangrijk dat je een kabelmat gebruikt.

Kabelgoot in de stoep

Sommige gemeenten bieden de mogelijkheid om een kabelgoot in de stoep aan te leggen. Hier past precies een laadkabel in, waardoor voetgangers niet gehinderd worden door je kabel.

De oplaadarm

Als de bovenstaande opties niet haalbaar zijn, of je wilt niet wachten op de gemeentelijke goedkeuring, kan een oplaadarm een oplossing bieden. Deze tilt de laadkabel over de stoep, zodat iedereen er onderdoor kan lopen.

Conclusie

Er zijn dus genoeg manieren om je auto op te laden zonder de regels voor laadkabel over de stoep te overtreden. Dus zelfs zonder eigen oprit of parkeerplaats, kun je nog steeds volop genieten van de voordelen van elektrisch rijden.