slim laden draagt bij aan een duurzame toekomst

Wat is slim laden? Wat jij als EV-rijder moet weten

Elektrische voertuigen (EV's) beleven een ongekende groei in populariteit. Meer en meer autorijders ontdekken de voordelen van elektrisch rijden, waaronder ook het gemak van het thuis kunnen opladen van je auto.

Uit onderzoek blijkt dat 2/3 van alle bestuurders is een laadpaal thuis hebben. Daarom is het optimaliseren van het energieverbruik een cruciale factor bij de aankoop van een laadstation.

Een groot aantal huiseigenaren gebruiken al slimme apparaten om hun woning efficiënter te maken, en elektrisch rijden heeft ook heel wat te bieden op dit vlak. Meer en meer zie je dat EV rijders gebruik maken van slimme laadstations.

Bij slim laden komen allerlei technische termen kijken die complex lijken. In dit artikel leggen we uit wat slim laden inhoudt en waar jij als EV-rijder rekening mee moeten houden.

Wat is slim laden?

Slim laden is een manier van laden waarin een elektrische auto, het laadstation en een speciale laad app met elkaar communiceren en informatie delen. In tegenstelling tot traditionele laden is het met slim laden mogelijk om op afstand het laadproces en het energieverbruik te monitoren, te beheren en te controleren.

Door schommelingen in belasting op het elektriciteitsnet te volgen, zorgt slim laden voor optimalisering van het energiegebruik. Dit zorgt ervoor dat het laadstation op een kosten- en energie-efficiënte manier je auto oplaadt.

Wat maakt een slim laadstation dan zo slim?

Twee belangrijke elementen onderscheiden een slimme lader van een traditionele, niet-slimme lader: hardware en software.

Hoewel een slimme lader nog steeds een vergelijkbaar basisontwerp heeft als een standaard laadstation, is een cruciaal onderscheid de mogelijkheid om verbinding te maken met het internet. Zo kan het dus gegevens versturen en ontvangen . Dit vereist een modem en een verbinding met het internet, welke fysiek ingebouwd moeten zijn in het laadstation. Hierover beschikt een slim laadstation, in tegenstelling tot zijn “domme” soortgenoten.

foto van skyline met netwerk



Behalve hardware die een internetverbinding ondersteunt, heeft een slim laadstation ook software voor het verzamelen, samenbrengen en interpreteren van gegevens. EV rijders gebruiken een app om hun laadstation te beheren. Op deze manier kan jij als EV eigenaar op afstand laadsessies regelen en nauwkeurige inzichten krijgen in je energieverbruik. Dit helpt bij het optimaliseren van de prestaties en het verlagen van de kosten.

Is slim laden goedkoper?

Ja, bij slim laden verbruikt het laadstation zoveel mogelijk stroom op het moment dat het goedkoper is, bijvoorbeeld in de nacht.

slim laden bespaart energiekosten


Slim laden helpt om het laadproces te optimaliseren en beheert de laadbelasting op een veilige manier. Een slim laadstation monitort namelijk je elektriciteitsverbruik en past het opladen aan op basis van de beschikbare energie. Simpel gezegd, een EV zal nooit meer stroom van het net verbruiken dan er beschikbaar is. Dit voorkomt overbelasting en garandeert een optimale laadsnelheid.

Slimme laadstations registreren dus laadgedrag en energieverbruik, wat ervoor kan zorgen dat de auto oplaadt op momenten dat de stroom goedkoper is.

Uitleg van een aantal technische termen

In essentie maakt slim laden communicatie over en weer mogelijk tussen een EV en een laadstation, en de gebruiker kan dit op afstand regelen via een app. Er komen een paar technieken aan te pas zoals dynamic load balancing en vehicle-to-grid (V2G), die elk op een andere manier functioneren. Laten we iets dieper ingaan op deze twee termen.

Wat is dynamic load balancing?

Dynamic load balancing helpt je energieverbruik optimaal te regelen door op een slimme manier capaciteit toe te wijzen aan de apparaten die dat het meest nodig hebben. Het zorgt ervoor dat de stroom die door een laadstation wordt verbruikt, zich aanpast aan veranderingen in belasting van het stroomnet bij je thuis. Als je bijvoorbeeld een wasmachine aanzet terwijl je je auto oplaadt, kan dynamic load balancing tijdelijk de laadoutput verminderen om wat elektrische capaciteit vrij te maken voor je was.

gezin verlaat woning met EV op de oprit



Het opladen van een EV kost veel stroom: een standaard laadkabel is geschikt voor een vermogen van 2,3 kWh, terwijl anderen meer dan 7,4 kWh of 11 kWh kunnen halen (ter vergelijking: een wasmachine gebruikt tussen de 1,3 kWh en 3 kWh). Daarom kan het opladen van een EV snel je elektriciteitsnetwerk belasten. Met name als andere apparaten, zoals wasmachine of een vaatwasser, tegelijkertijd in gebruik zijn. Dat is wat dynamic load balancing doet.

Wat is Vehicle-to-Grid (V2G)?

Vehicle-to-Grid (V2G) is een geavanceerde functie die het mogelijk maakt dat een elektrische auto niet alleen stroom verbruikt van het elektriciteitsnet, maar ook stroom terug kan leveren. Dit kan nuttig zijn in tijden van hoge vraag naar elektriciteit. De opgeslagen energie in de batterij van de EV wordt terug geleverd aan het net op het moment dat de vraag naar stroom groot is.

Op dit moment is V2G nog een zeldzaamheid in Nederland. Bovendien is het aantal elektrische automodellen die V2G ondersteunen nog beperkt. De verwachting is dat de functie in de komende jaren steeds meer gebruikt gaat worden.

Slim laden gaat dus veel verder dan alleen het opladen van je EV. Het maakt het mogelijk om het oplaadproces te beheren, het energieverbruik te optimaliseren, en bij te dragen aan de balans op het elektriciteitsnet. Dit zorgt niet alleen voor efficiënter gebruik van energie, maar zorgen ook voor lagere kosten voor EV-rijders.
Misschien nog belangrijker dan dat: slim laden levert een bijdrage aan een duurzamere toekomst.