Wat is het verschil tussen een type 1 en een type 2 laadkabel?

Wat is het verschil tussen een type 1 en een type 2 laadkabel?

Heb je een elektrische of hybride auto? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een laadkabel type 1 of een laadkabel type 2 nodig om je auto op te laden. Welk type je nodig hebt, hangt af van het merk van jouw elektrische auto. In dit artikel vertellen we je wat de verschillen zijn tussen type 1 en type 2 laadkabels en hoe je in één oogopslag ziet welke laadkabel je nodig hebt.

Type 1 laadkabel

Dit type laadkabel komt vooral voor bij auto’s uit landen waar 1-fase aansluitingen (16 of 32 Ampère) gangbaar zijn, zoals Amerika, China en Japan.

  • Een type 1 laadkabel bevat twee geleiders: Een nul-leider (N) en één fasegeleider (L1).
  • Je kunt met een type 1 laadkabel alleen 1-fase wisselstroom laden, tot een vermogen van 7,4 kW. Kijk dus goed hoeveel ampère jouw auto aankan. Als je auto bijvoorbeeld maximaal 16 Ampère aankan, is het maximale laadvermogen 3,7 kW.

Omdat type 1 niet de standaard is in Nederland, is het lastig om openbare laadpunten te vinden die dit type laadkabel ondersteunen.

Type 2 laadkabel

Een type 2 laadkabel heeft 7 pinnen en is geschikt voor zowel 1-fase als 3-fase opladen. Het wordt ook wel de Mennekes-kabel genoemd, naar de ontwikkelaar van deze kabel. 

  • Met een type 2 laadkabel kun je zowel een hybride als volledig elektrische auto (EV) opladen. Dit is het meest gangbare laadkabel in Europa, dus de kans is groot dat jouw auto een type 2 kabel nodig heeft.
  • Een type 2 laadkabel heeft vier geleiders: Een nul-leider (N) en drie fasegeleiders (L1, L2, en L3). De L2 en L3 blijven vergrendeld als je auto alleen geschikt is voor 1-fase laden. Het maximale laadvermogen met 16 Ampère komt uit op 11 kW en met 32 Ampère op 22 kW.
  • Met een Type 2 laadkabel kun je dus een stuk sneller opladen, maar niet alle auto’s zijn geschikt voor 3-fase laden. Vooral oudere modellen zullen een stuk langzamer opladen.

Hoe zie welk type laadkabel je nodig hebt?

Weet je niet welk type laadkabel je nodig hebt? Gelukkig kom je er zo achter:

  • Bekijk de aansluiting op je elektrische auto. Zie je een ronde aansluiting met 5 pinnen? Dan heb je een type 1 laadkabel nodig. Voor een aansluiting met 7 pinnen heb je een type 2 laadkabel nodig.
  • Je kunt natuurlijk ook even in de handleiding van je elektrische auto kijken.

Laadkabels zijn daarnaast verkrijgbaar in verschillende lengtes en als rechte kabel en spiraalkabel. In dit artikel lees je welke laadkabel de beste keuze is voor jou.